De eerste helft van het lopende seizoen zit er bijna op. Alleen de dames 30+ spelen nog voor de kerst een wedstrijd en dan kunnen we ons na de winterstop richten op de tweede helft. Er is weer heel wat gebeurt het afgelopen half jaar. Onze buren konden niet meer in hun eigen stadion spelen vanwege het ingestorte dak. Hierdoor moest er worden uitgeweken naar resp. Enschede en Den Haag. Vanuit de mopperploeg werd nog geopperd om Hans Dekker een dak ala de overdekker te laten bouwen. Maar dan was er 1 probleem, want het stadion staat in Alkmaar en Hans doet alles co2 neutraal op de fiets. Dus als Hans deze klus met een aantal leden van de mopperploeg zonder hoogtevrees aan zou nemen, moest het stadion verplaatst worden naar een weiland naast ons complex. Op zich mogelijk want het stadion was als bouwpakket in Alkmaar neergezet door iemand met een vooruitziende blik. Er is uiteindelijk vanaf gezien en is het dak verwijderd en mag AZ na 7 eredivisie wedstrijden, 5 Europa league duels, 29 doelpunten, 2 stadions en meer dan 2.022 afgelegde kilometers weer terugkeren naar het eigen stadion in Alkmaar. Weliswaar zonder dak, maar zoals een oud speler van Feyenoord eerder al zei: “elk nadeel heb z’n voordeel”.
We hebben ook net weer de zwarte piet discussies gehad. Ik zit te wachten tot deze discussie naar de achtergrond is verdwenen en ben benieuwd of dan de ouderen partij ineens een sinterklaas discussie gaat starten. Dan gaat de discussie over het feit dat het niet meer verantwoord is een oude man in weer en wind en bij nacht en ontij de daken op te sturen. In hun kielzog zal de partij voor de dieren zich ook in de discussie mengen, omdat je in deze tijd geen paarden meer op daken wilt hebben. Als deze discussie uiteindelijk beslecht is, gaan beide partijen hun pijlen waarschijnlijk richten op de kerstman en belanden in dezelfde discussie. En we zijn met z’n allen druk aan het discussiëren en willen allemaal onze mening geven, maar vergeten eigenlijk waar het met kerst allemaal om gaat. Persoonlijk vind ik het mooi samengevat in een nummer van Alexander O’Neal, remember why ( it’s christmas). Als je nog een playlist moet samenstellen voor de kerst, wellicht een goede optie.
Naast dit alles zijn we natuurlijk ook gewoon een voetbal vereniging. Met wisselend succes heeft zowel jeugd, dames en senioren deze seizoenshelft afgesloten. Z3 is zoals ze zeggen “herbstmeister” geworden. Staan fier bovenaan. Maar ja wat wil je met Robbie, topscorer aller tijden van ZCFC in de gelederen. Bij de veteranen eenzelfde scenario. Ook bovenaan meedraaiend en ook met een voormalig Z1 spits, Milo in de gelederen. Ligt het dan altijd aan de spits? Is wel van belang maar om die oud Feyenoord speler weer aan te halen “je moet schieten, anders kun je niet winnen”. Het is en blijft een teamsport dus met alleen een spits kom je er niet. Top weekend voor de senioren teams was zaterdag 7 december. Op deze dag wonnen zowel Z1, 2, 3 als 4 met ruime cijfers. Ook zijn er teams, zowel senioren als jeugd, die op dit moment onderaan staan. De eerder aangehaalde stervoetballer zou dan zeggen :”als wij de bal hebben, kunnen zij niet scoren”. Probeer daarom zoveel als mogelijk op balbezit te spelen en hou de moed erin want “als je niet ken winnen, moet je zorgen dat je niet verliest”. Gelukkig is de sfeer in de teams goed. In oktober was er nog een succesvol Oktoberfest georganiseerd en lopen er op dit moment een aantal gesprekken over te nemen initiatieven voor zowel de jeugd als senioren en zijn we als vereniging springlevend. Dit komt mede door de vele vrijwilligers die actief zijn bij onze club, je hoort heel vaak het tegenovergestelde om je heen. We mogen ons hiermee gelukkig prijzen, maar willen we een bloeiende vereniging blijven, zullen we met z’n allen de schouders eronder moeten blijven zetten. Als je dan ook een keer ergens voor gevraagd wordt, zeg dan niet gelijk nee. Iedereen heeft het druk, maar als meer mensen zich inzetten voor de club, wordt voor niemand de druk te hoog.
Ook hebben zich opvallend veel sponsoren gemeld die een team willen sponsoren, zodat er al veel teams in de nieuwe Uhlsport kleding loopt. Een mooi gebaar vanuit Uhlsport door zelf het G team te sponsoren. Voor de jongste jeugd is er begin januari weer de jaarlijkse strandtraining, met aansluitend pannenkoeken eten in de Johanneshof en begint hiermee alweer de voorbereiding voor 2020. Op zaterdag 4 januari hopen we elkaar te ontmoeten op de nieuwjaarsreceptie, wordt iets bijzonders. Houd daarvoor de site in de gaten.
Rest mij voor elk lid van ZCFC af te sluiten met weer een uitspraak van die bekende topvoetballer: “ga het veld op en geniet!”.

PeteR